Blogg

Vintern kommer

Vallgravar och Draktänder ska stoppa Ukrainas stridsvagnar från att återta mer erövrad mark som ryssarna har tagit under det pågående kriget! Det ser ut som att de ryska styrkorna mer och mer övergår till försvar, återhämtning och reorganisation för att klara den kommande vintern och för att kunna bygga upp något till våren 2023. Det ser ut som att kriget i Ukraina håller på att stanna upp lite pga. den kommande vintern! Det ser dock ut som att de ukrainska styrkorna vill slå hål i de kommande ryska vintern försvarslinjen på andra sidan floden Dnepr. FMB:s gissning är att nästa ukrainska attack gentemot de ryska styrkorna kommer att ske mot regionen Zaporizjzja, då man i så fall skulle skära av de ryska trupper som förmodligen grävt ned sig för att hålla en frontlinje öster om Cherson. Draktänder är en form av stridsvagns-/fordonshinder tillverkade i betong för att hindra de anfallande fordonen för vidare färd! Draktänder börjades användas under andra världskriget men har funnits långt tidigare under andra former så tidigt som tusentalet. En berömd och historiskt känd försvarslinje med draktänder är den tyska Siegfriedlinjen från andra världskriget. Samma taktik användes även av de ryska styrkorna under andra världskriget, den så kallade ”Wagner Linjen” dock i betydligt mindre skala än den tyska linjen!!

Vikrant

Nu har Indien invigt sitt första egenbyggda hangarfartyg  efter att ha tillverkats och testats under 17 års tid. Fartyget är 262 meter långt och ett av världens största flottfartyg.
Indien har även tagit fram en ny örlogsflagga där symbolik somt levt kvar från det brittiska kolonialväldet  har tagits bort. Namnet Vikrant har gått i arv från det brittiska tillverkade och numera skrotade hangarfartyget som spelade en nyckelroll i kriget mellan Indien och Pakistan.
ORDF. 2022 10 22

Gorbatjov har gått vidare

Gorbatjov har hyllats i väst för att han fått slut på kalla kriget – något som han också fick Nobels fredspris för 1990!  Avskedsceremonin, som hölls den 3 september ratades dock av den nuvarande ryska presidenten Putin. I hemlandet Ryssland, har inte Gorbatjov alltid mötts med lika stor entusiasm som i västländerna. Att Sovjetunionen löstes upp har inte setts med blida ögon av bl.a. Vladimir Putin – som i likhet med många ryssar ser händelserna för drygt 30 år sedan som en tragedi! Michail Sergejevitj Gorbatjov föddes i Privolnoje den 2 mars 1931. Han v ar Sovjetunionens ledare från 1985 till 1991. Gorbatjov avled den 30 augusti 2022 på ett sjukhus i Moskva!
ORDF. 2022-09-13

I krig finns bara förlorare

Att det i krig bara finns förlorare har man ju blivit påtalad om i alla tider. Är det verkligen så eller finns det kanske undantag? När andra världskriget tog slut och Tyskland var besegrat av västmakterna (USA, England m.fl. ) var det just dessa länder som kom att bygga upp det sönderbombade Tyskland. Kan ju tyckas märkligt att ett land som bombat sönder stora delar av Europa plötsligt får hjälp med att bygga upp sitt eget land gratis! Så lite av vinnare var väl ändå det besegrade Tyskland som slapp att bygga upp det av dem sönderbombade Europa! Eller som Bosnien Kriget (1992–1995), då båda sidor i kriget mest besköt gammal infrastruktur och lät bli att beskjuta de nyare byggnaderna och broarna i samhällena där striderna stod. Så båda sidor i kriget var nog lite vinnare efter kriget då Sverige och byggföretaget Skanska med svenska skattepengar återbyggde det som gått förlorat under inbördeskriget! En stor vinnare nu under Ukraina kriget är vår vapentillverkare SAAB. Kriget i Ukraina har fått SAAB att fyrfaldiga tillverkningen av en del vapen och ammunition. Ett av de tydligaste exemplen är SAAB:s tillverkning i Karlskrona och Linköping, bland annat med granatgeväret Carl-Gustaf, pansarvärnsvapnet AT 4 och ammunition. Det har blivit en stor efterfrågan på att återställa de lager av produkter som donerats till Ukraina. Så, nog kan man väl kalla SAAB för en vinnare i detta pågående krig, eller?

_____________________________________________________________________________________

USA och Taiwan

Varför har USA lovat att hjälpa Taiwan vid en ev. kinesisk invasion av Taiwan?

Troligen är det helt enkelt våra mobiltelefoner som står bakom detta beslut! De små chipen från Taiwan, som sitter i många mobiler, är så viktiga för både världsekonomin och världspolitiken att de påstås vara anledningen till att USA är berett att försvara ön från en kinesisk ockupation. Att USA:s talman Nancy Pelosi under sitt korta besök i Taiwan mötte Mark Liu är ingen tillfällighet. Liu är inte vem som helst. Han är ordförande för världens största legotillverkare av halvledare, Taiwan Semiconductor Manufacturing company, TSMC. Det handlar om små så kallade chipp, små elektroniska processorer som finns inuti bland annat mobiltelefoner, datorer och bilar. De pyttesmå chippen – delarna som de består av är mindre än tjockleken på ett mänskligt hårstrå – är så viktiga för både världsekonomin och världspolitiken att experter länge har hävdat att de skulle få USA att försvara Taiwan mot angrepp från yttre fiender som tex. Kina. De har kallats ”The Silicon Shield” ungefär ” HalvledarSkölden” Det skulle utan tvekan bli en katastrof för världsekonomin om Kina skulle invadera Taiwan. Troligen skulle aktieraset bli så stort att världens börser skulle få stänga ned. Och om väst skulle försöka kapa banden till Kina skulle konsekvenserna bli oöverblickbara, men att väst skulle skära av banden är helt otänkbart. Den ekonomiska smällen skulle bli så stor både i Kina och USA att de skulle föredra att handla med fienden.

ORDF. 2022 08 16.

____________________________________________________________________________________________

Pilotbrist i flygvapnet!

Under våren (2022) har det kommit rapporter om att stridspiloter väljer att lämna yrket på grund av ett missnöje över karriärutvecklingen, men också en frustration över lön och kommande pensioner. Närmare hälften av piloterna kan komma att sluta i höst enligt försvarspiloternas intresseorganisation. Problemen har byggts upp under en lång tid och fyra till fem piloter har sagt upp sig per år. Kanske inte låter som så många men vi måste tänka på att deras utbildning är den dyraste utbildningen i systemet. Det tar ca sex år innan en stridspilot är färdigutbildad och kan krigsplaceras. På vägen dit krävs det en massa flygtid i dyra stridsflygplan så kostnaden när någon pilot slutar i förtid är hög. Man bedömer att flygvapnet kan upprätthålla beredskapen i höst, men att det inte kommer att fungera om ett år. Närmare hälften av de aktiva stridspiloterna är tjänstlediga i höst eller har valt att sluta om ett år kommer vi att ha överutnyttjat de resurser som vi har. Flygvapnet har som mål att utbilda 14 stridspiloter om året men utbildar just nu bara 10 om året! 

Estonia

2004 avslöjades att det svenska försvaret och tullverket hade ett avtal som möjliggjorde att Estonia användes för hemlig införsel av militär utrustning från Ryssland. Information om att transporterna ägde rum ska ha funnits hos försvarsdepartementet  redan 1994. Men de båda före detta statsministrarna Ingvar Carlsson och Carl Bildt uppger att de inte kände till avtalet! Handlingar om vad som fanns i lasten under Estonias sista färd är hemligstämplade. Ingvar Carlsson tycker att det är på tiden att de offentliggörs.
ORDF. 2022 07 14

Brallorna nere!

Åter igen står Moder Svea med byxorna nere. Trots två stora världskrig och ett långt kallt krig har inte den svenska regeringen lyckats med att hänga med den övriga världen! När första världskriget bröt ut i Europa (28 juli 1914 till 11 november 1918) stod Sverige utan ett nämnvärt försvar att att tala om! Visserligen hade man börjat att bygga forten uppe i norr runt Boden som kom att kallas för ”Låset i Norr”. Dessa anläggningar blev dock inte klara förrän mot slutet av det första världskriget 1916, bygget påbörjades 1900. Nästan 39 miljoner (38.880.500) människor miste sitt liv under detta krig. Efter första världskrigets slut hade Sverige fått till ett någorlunda försvar men det blev dock kortlivat, redan 1920-25 förföll det svenska försvaret kraftigt och vid andra världskrigets utbrott 1 september 1939 fanns nästan inget försvar att tala om. Visserligen talade Per Albin om att Sverige stod väl rustat mot ett tyskt anfall men detta var bara propaganda och ingenting annat!

Länge hade omvärlden i Europa rustat för ett nytt krig, men först nu börjar Sverige att bygga upp sina muskler och försvar. Man börjar att renovera och förstärka t.ex. Bodens Fästning, Rödbergsfortet som var i bruk ända till 1998. Runt Rödbergsfortet fanns flera andra anläggningar som kom att ingå i den så kallade Kalix linjen. Över hela Sverige byggdes olika försvarsanläggningar i berg och under mark. När andra världskriget var över den 2 september 1945 stod Sverige och det svenska försvaret med en så stark vapenmakt att vi räknades till de tre största krigsmakterna i världen! Det sista nordiska landet, som blev helt befriat när kriget tog slut, var Danmark då ryssarna som ockuperat Bornholm inte lämnade tillbaka det till Danmark förrän 1946 efter påtryckningar från västmakterna. Ryssen ville behålla Bornholm och dess strategiska position för att ha kontroll över ingående fartyg i Östersjön! Under det andra världskriget miste ca. 73 miljoner människor sina liv plus de ca. 25-30 miljoner ryssar som Stalin lät avrätta i utrensningar i Ryssland! Kalla Kriget, 1945 till 1991 krävde också det sina dödsoffer i världen. I svenska flygvapnet t,ex. omkom flera hundra piloter då man tränade och flög stenhårt som i verkliga situationer vilket ledde till dödliga olyckor. I Tyskland dog folk som blev skjutna gränsvakter då östtyskar försökte att fly till Västtyskland.

När muren faller 1990/91 och Sovjetunionen kollapsade andas världen ut och Sverige gör tvärtemot alla andra länder och mer eller mindre skrotar hela det svenska försvaret medan andra länder fortsätter att bibehålla eller bygga upp sin försvarsförmåga!

Nu när Europa åter igen står i brand står vi här med byxorna nere. Visserligen har vi förstärkt vår försvarsförmåga på Gotland men resten av landet står utan försvar! När vi nu åter kommer att ha lite försvarsförmåga vilket krig skall vi då vara med i? Garanterat kommer kriget i Ukraina vara historia då! Kom igen nu, lär er något ni som bestämmer i vår regering innan det är försent!

ORDF 2022-05-20

Kriget i Ukraina

Det går inte så bra för Vladimir Putin och hans styrkor i kriget mot Ukraina. På sätt och vis har Ryssland och herr Putin redan förlorat detta pågående idiotiska krig! Det går trögt för Putins styrkor att inta vissa militära mål och tiden är på Ukrainas sida. ju längre kriget pågår desto mer hjälp får Ukraina från västmakterna.  Troligtvis kommer det att sluta med att Ryssland får kontrollen över vissa delar av östra och delar av sydöstra Ukraina. Hur som helst kommer Ryssland gå ut som förlorare och kommer att påminnas om tilltaget i flera hundra år!

Positivt med kriget är dock att det blir precis tvärtom vad Putin vill åstadkomma! Putin vill inte att fler länder runt Ryssland ska ingå och gå med som medlemmar i NATO. Nu blir det dock precis så, allt fler länder vill gå med i NATO! Problemet är bara att Finland vill gå med så fort det bara går och detta innebär att ett större krig står inför dörren! Går Finland med i NATO så måste även Sverige göra det av säkerhetsskäl och tvång! Vi får hoppas att den finska regeringen tar sitt förnuft till fånga och avvaktar med medlemskap i NATO tills det har lugnat ned sig i detta pågående krig och att inte finnarna drar in oss alla i ett tredje världskrig, vilket tyvärr finnarna inte verkar ha något emot! Samtidigt så måste ju Putin stoppas på något sätt, men dock inte via ett nytt stort krig. Låt oss hoppas att allt löser sig snart! Troligen är kriget i Ukraina slut i mitten på augusti om allt går som det ska!  

ORDF. 2022-05-07