Blogg

Apoteket får kris-/krigslager
Statliga apoteket ingår ett avtal för att förse försvarsmakten med läkemedel till det totala beredskapslagret. Apoteket ska säkerställa tillgång till läkemedel i händelse av kris eller krig. Försvarsmakten meddelar att ”avtalets värde” uppskattas till cirka 100 miljoner kr. Avtalet sträcker sig minst nio år fram i tiden och apoteket ska även stödja Försvarsmakten löpande vid ett 40-tal vårdenheter samt stödja Socialstyrelsen beredskapslagring av läkemedel.
ORDF. 2024-06-04

Saftig faktura!
Försvaret vill nu ha betalt för sin insats under snökaoset på E22. Minst tio militära bandvagnar sattes in för att hjälpa nödställda och personalen arbetade i nästan 840 timmar. Räkningen landar på drygt 380.000 kronor och skickas till Länsstyrelsen i Skåne, eftersom det var deras tjänstemän som gjorde beställningen! Runt 1.000 fordon satt fast i timmar på E22 mellan Hörby och Kristianstad under snökaoset i början av januari 2024. Ordf. 2024-05-14

Nya pansarbilar
Försvaret har beställt 321 pansarterrängbilar med vapenstationer från finska Patria Lund Oy.  Fordonen ska bland annat ingå i motoriserade förband, luftvärns- och artilleriförband. De kommer att utrustas med rökkastare-system, automatiskt brandsläckningssystem  och överlagrad vapenstation. Vapenstationen kan i sin tur utrustas med kulspruta, granatspruta eller pansarvärnsvapen. En förserie om 20 fordon har redan (2024) levererats till Försvarsmakten. Sedan kommer resterande leveranser att pågå fram till 2030. Ordf. 2024-04-18.

Det går bra nu
Saab har tagit emot en stororder av Nato gällande granatgevär för 700 miljoner kronor. Beställningen gäller granatgeväret Carl-Gustaf som har visat sig leverera bra resultat på slagfältet och ger den effektivitet som soldaterna behöver. Beställningen görs på uppdrag av 4 Nato-länder och leveranserna ska ske under åren 2024-2027.
Ordf. 2024-04-06.

Kvinnlig värnplikt
Danmark inför kvinnlig värnplikt. Danmark ska förstärka sitt försvar och redan i år lägga mer än Natos två-procent mål av BNP på försvaret och värnplikten ska utvidgas. Vi rustar inte upp för att vi önskar krig, utan vi vill undgå krig, säger Danmarks statsminister Mette Frederiksen. Kvinnlig värnplikt införs och den allmänna värnplikten förlängs från fyra  till elva månader. Ordf. 2024-03-21.

Kritik mot Sverige från NATO
Det tog bara ca. 20 timmar innan Sverige fick kritik från NATO. Både svenska vägar och järnvägar sågas av militäralliansen. De håller helt enkelt inte måttet för att kunna transportera logistik och militär personal österut. Sverige behöver rusta upp sin infrastruktur, något som Försvarsberedningen har konstaterat i ett antal rapporter. Järnvägen pekas även ut som extra viktig eftersom den blir centrala transportvägar för de allierade i försvaret av NATOs östra gräns. Och det är inte bara en hel del väg- och järnvägssträckor, det gäller även vissa viktiga hamnar, som till exempel Göteborgs hamn. Prio är även järnvägslinjer som Malmbanan, sträckan mellan Narvik-Luleå, Sundsvall-Trondheim. Ja, nu kanske vi får våra potthålor lagade av NATO?
Ord.2024-03-10.

Grattis Sverige, nu blir det krig!
Så idag blev Sverige antaget som den 32 nationen i militäralliansen NATO! Detta är nog på gott och ont. Kan inte förstå brådskan med att gå med i NATO nu när kriget rasar som värst i Ukraina. Putin har inte hotat oss eller Norden innan allt detta med att gå med i NATO helt plötsligt blev brännande hett! Nu helt plötsligt krigshetsar både Finland och Sverige och tycks vilja stöta sig mot den hemske ”Ivan”, dvs Herr Putin. Det bästa för att hålla detta pågående krig i schack hade varit att välja att gå med eller bli invald i NATO när kriget i Ukraina är över!!! Det är ju inte, eller så att vi stod helt ensamma mot invasion eller annat hot från öst innan NATO-inträdet! Har aldrig litat på våra politiker i deras uttalanden i media och inte blev det bättre idag (2024-03-07) när vår statsminister Ulf Kristersson stod rätt upp och ljuger i direktsändning på bästa sändningstid i TV. Hans påstående om att vi stått utan hjälp och försvar från andra länder är rent skitsnack!! Mig veterligen så har vi övat och samverkat med både USA och andra länder under en lång tid, knappast så att dessa länder står Ryssland närmast? Ok, NATO är en militärallians som vi nu kommer att vara kompisar med, men långt innan detta så var Sverige med i en militärallians. Ulf Kristersson har kanske glömt att Sverige gick med i Nordic Defence Cooperation (NORDEFCO) redan 2009. Där de Nordiska länderna ingick en allians om att försvara varandras länder i händelse av krig! Så nu spricker nog 200 år av fred när USA:s president Donald Trump vinner valet och väljer som han själv sagt att USA går ur NATO. Då har vi problem med Ryssland som med största sannolikhet anfaller Finland och drar med sig Sverige i konflikten. Detta kommer inte som någon överraskning, i två års tid har den svenska regeringen och MSB gått ut med information om att vi ska bunkra mat, se över våra skyddsrum och vara vaksamma mot främmande aktivitet. Nu senast har även regeringen försökt att få det svenska folket att förbereda sig mentalt för ett kommande krig! Så snart kanske vi får se svenska unga killar dö i fält och komma hem i gråa liksäckar precis som de ryska mödrarna nu lärt sig att hantera/se. Förhoppningsvis kan detta med vårt medlemskap i NATO föra något gott med sig och inte bara problem! Tiden får utvisa detta! Ord. 2024-03-07.

Ryskt hot mot Finland
Efter att först ha hotat Sveriges kommande Nato-medlemskap, genom att inta Gotland, kommer nu ett riktat hot mot Finland från Putin!  Finland blir ”de första att lida” om situationen mellan Nato och Ryssland förvärras. Finlands Natoanslutning har inte fallit i god jord i Ryssland. Nyligen meddelade Putin att två militärdistrikt återupprättas. Det fanns inga problem, men nu uppstår de, eftersom vi bildar Leningrads militära distrikt där och flyttar vissa militära enheter dit, meddelar Putin.  Det kommer alltid bli repressalier. ”Jag kan inte förstå hur Finland tjänat på detta”, säger Putin. De levde lugnt och fredligt men befann sig plötsligt mellan Ryssland och Nato som medlem av den alliansen. Men eftersom de är våra grannar, så om Gud förbjude, sker en upptrappning och Finland blir det första landet att lida enligt Putin. ordf. FMB 2024-03-03.

Förbered dig för krig och kris
Efter varningar om kommande krig ökar efterfrågan kring krisvaror i Sverige. Bland annat har försäljningen av nödradio ökat med flera tusen procent efter att statsministern sagt: ”Svenskar ska vara beredda att strida för sitt land”. Överbefälhavaren har sagt att alla invånare nu bör göra sig redo för krig i Sverige. Och civilförsvarsministern säger att alla svenskar måste agera för att stärka landets motståndskraft! Uttalandena har fått stor uppmärksamhet och även viss kritik.  Det förstärkta tonläget märks nu också av i butikerna som sett en kraftig ökning av försäljning av krisprodukter.  Produkter som ökat i försäljning är till exempel stormkök, ficklampor och vattendunkar. Så kanske dags att se över ditt kris-/nödlager hemma? Man kan ju alltid börja med att gå in på föreningens hemsida under rubriken Tips & Trix där vi tidigare skrivit om överlevnadsväska/packning och är du förberedd om det smäller. ORDF. 2024-01-23.

Nobels fredspris 1973
Henry Kissinger har avlidit i en ålder av 100 år den 29 november 2023. Han föddes i Tyskland som Heinz Alfred Kissinger den 27 maj 1923. 1938 flydde familjen till New York där han blev känd under namnet Henry Kissinger. Kissinger var USA:s utrikesminister mellan 1973 och 1977 då han tjänstgjorde under presidenterna Richard Nixon och Gerald Ford. Han var även nationell säkerhetsrådgivare från 1969 till 1975. Independent kallar Kissinger för ”USA:s mest berömda diplomat” som var ”lika hyllad som avskydd”. 1973 mottog Kissinger Nobels fredspris under det pågående Vietnamkriget för sin del i att USA drog sig ur kriget. Han delade priset med sin nordvietnamesiska motpart Le Duc Tho som dock vägrade ta emot utmärkelsen. Många ifrågasatte utdelningen av fredspriset till Kissinger, då han anklagades för krigsbrott i samband med bombningarna av Kambodja under Vietnamkriget. Han anklagades också för att se mellan fingrarna när det gällde folkmordet i Bangladesh och den argentinska diktaturens försök att rensa ut oliktänkande. 1977 tilldelades Kissinger presidentens frihetsmedalj, USA:s främsta civila utmärkelse, av Ford för att med vishet och medkänsla använt USA:s väldiga makt i fredens syfte. Han dog i sitt hem i Connecticut som sagt 100 år gammal den 29 november 2023. Alfred Nobels fredspris har delats ut sedan 1901 med vissa undantag, som under första världskriget då inget pris delades ut mellan 1914 och 1916. 1917 delades dock fredspriset ut till Internationella Röda Korset. Samma gällde under andra världskriget då inga priser delades ut under tiden 1939 och 1943! Internationella Röda Korset fick återigen fredspriset för deras gärningar 1944.
ORDF. 2024-01-15.

Nya robotar
Nu kommer försvarets Visbykorvetter få ett efterlängtat tillskott! Under 2025 kommer fartygen att få de luftvärnsrobotar, som man tidigare saknat. Med hjälp av luftvärnsroboten CAMM-Commonanti-air modular missiles ska försvarets fem Visbykorvetter kunna försvara större områden och bekämpa luftmål på längre avstånd.  Installationen sker i samarbete med Saab Kockums och man räknar med att leverera det första ombyggda fartyget under 2026! ORDF. 2023-12-10.

Dödade svenska soldater!
Nu har tyvärr två svenska soldater som dödats i strider i Ukraina hängts ut på skyltar utanför den svenska ambassaden i Moskva. Utställningen består av sex skyltar och kallas för ”Den svenska russofobins historia i korthet”. Innehållet på skyltarna utgörs av propaganda om Sveriges militära stöd till Ukraina och bilder på de stupade svenska soldaterna. Det är inte första gången som den ryska propagandamaskinen ställer ut framför Sveriges ambassad. I Maj i fjol dök flera affischer upp där kända svenskar som Astrid Lindgren, Ingvar Kamprad och Ingemar Bergman pekades ut som nazistsympatisörer! ORDF. 2023-11-10.

Organisation anmäld till Säpo!
I september (2023) sändes en hjälpsändning från Sverige till Ukraina. Konvojen bestod bland annat av flera terränggående ambulanser.
Bakom leveransen stod Frivilligorganisationen Försvarsutbildarna Ystad, som inte hade rätt att lämna ut materialet och dessutom var det redan lovat till länsstyrelsen!
Nu anmäls Försvarsutbildarna Ystad pga. att fordon och material som tillhör försvarsmakten försvunnit!
Både försvarsmakten och MSB har varit i kontakt med föreningen, som nu är utesluten ur riksorganisationen Svenska försvarsutbildningsförbundet.
Ledningen har nu kontaktat de övriga 170 medlemmarna för att erbjuda dem att fortsätta sitt medlemskap inom Svenska Försvarsutbildningsförbundet. De flesta av dem har troligen inte ens känt till vad som har hänt. MSB utreder inte fallet längre och Säpo vill inte kommentera det eventuella arbete som pågår!
Även kommunledningen i Ystad har slagit larm till Säkerhetspolisen. Det handlar om krigsmateriel som är viktig för svenskt totalförsvar säger säkerhetschefen, Gabriella Westheim, på Ystads Kommun.
ORDF.2023-11-04.

SAAB  340 AEW-300
Polen kommer att köpa två radarspaningsflygplan från Saab för ca. 600 miljoner kronor. Efter invasionen av Ukraina började Polen modernisera sin militär. Nu har man valt att köpa radarspaningsflygplan av modellen Saab 340 AEW-300 från Sverige och Saab. Flygplanen som är propellerdrivna ska levereras under 2023 och 2025 till det polska flygvapnet. I det svenska flygvapnet går planen under beteckningen S 100D.
ORDF.2023-09-30

En bra affär
En jätteaffär är i hamn, Tjeckien kommer att köpa 246 stycken  stridsfordon 90 av BEA Systems Hägglunds till ett pris av 22 miljarder kronor! Man tog sent steget från att köpa 210 fordon till att köpa 246 fordon. Den svaga kronan har säkert ett finger med i det stora köpet. Denna affär innebär även att personalstyrkan på Hägglunds i Örnsköldsvik kommer att behöva växa med ytterligare cirka 100-200 personer. Avtalet omfattar också mellanstatligt samarbete mellan Försvarets materielverk och tjeckiska försvarsdepartementet  samt integrering av tjeckisk industri i tillverkningen av fordonet. Utöver Sverige och Tjeckien används fordonet även av Danmark, Estland, Finland, Nederländerna, Norge, Slovakien och Schweiz. Även Ukraina använder idag donerade  Stridsfordon 90 i strid mot Rysslands anfallskrig på slagfältet med Ukrainska soldater som har fått utbildning för detta fordon i Sverige! ORDF. 2023-09-12.

Ubåten Titan
De flesta känner nog till tragedin om den ubåten Titan som förliste 2023 06 20. Mini-ubåten som imploderade under en expedition/färd ner till det kända vraket Titanic med fem man ombord vilar nu bredvid vraket av Titanic. Mindre känt är nog att man i dagarna hittat ubåten Triumph, som försvann under ett topphemligt uppdrag under andra världskriget. Nu har den hittats på 203 meters djup i Egeiska Havet med de 64 i besättningen kvar ombord.  Den brittiska ubåten HMS Triumph sänkte 15 fiendefartyg på åtta månader under andra världskriget. 1941 gav sig ubåten ut på ett topphemligt uppdrag för att lämna spioner på ön Antiparos och för att efter två veckor sedan hämta upp dem igen. Men Triump återkom aldrig till ön igen, vraket hittades nyligen av den grekiske  vrakdykaren Kostas Thoctarides  som letat efter ubåten i 25 år. Ubåten tros ha förlist efter att ha gått på en sjömina. ORDF 2023 06 30.

Nya regler för minor!
Nu vill försvarsmakten få rätt att lägga ut sjöminor i svenska vatten i så kallade gråzonlägen – alltså innan regeringen utlyst höjd beredskap. I en skrivelse till regeringen förklarar försvarsmakten att det behövs nya regler för att snabbt kunna agera vid risk för väpnat angrepp. Idag regleras detta av en generalorder från 1967. Det finns ett behov av, att i vissa snabbt uppkomna mycket allvarliga lägen, kunna lägga ut okontrollerbara sjöminor även innan regeringen hunnit fatta beslut om detta. Så kallade okontrollerbara minor kan utlösas genom magneter eller ljudvågor och har inte använts i skarpt läge på mycket länge!
ORDF: 2023 06 08.

Fredsmäklare
Många känner nog inte till att påven Franciskus, som är stark förespråkare för fred på jorden, sagt att han och Vatikanstaten har varit inblandade i fredsförhandlingar mellan Ryssland och Ukraina! Kanske inte så konstigt om du missat detta då inte ens de stridande parterna tycks känna till dessa förhandlingar! En annan historisk fredsmäklare, som det inte gick så bra för var Rudolf Hess!  Den 10 maj 1941 tog Hess ett privatplan till Skottland för att försöka få ett slut på andra världskriget. Hitler blev rasande och sparkade ut Hess ur nazistpartiet. Britterna i sin tur hade inte heller lust att prata med Hess, så man internerade honom i stället. Rudolf Hess satt resten av sitt liv i fängelse, först som brittisk krigsfånge. Efter kriget dömdes han i Nürnbergprocessen till livstids fängelse. Han avled i Spandaufängelset i Berlin 1987. De sista 21 åren av hans liv var han fängelsets enda fånge.
ORDF. 2023 05 14

Ryska fångar
Att Wagnergruppen har rekryterat ryska fångar till att tjänstgöra under Ukrainakriget i sex månader för att sedan få amnesti från deras straff känner nog de flesta till idag!
Mindre känt är att ryska tidigare fångar med hiv deltar i kriget för att få medicin! Var femte ex fånge som rekryterats och skickas till fronten i Ukraina är smittad med hiv.
En fånge berättar att han mot sin vilja tvingades byta läkemedel i fängelset och att han var rädd att avlida inom ett årtionde. Med löftet om mediciner och behandlingar skrev han på för sex månader i den ökända Wagnergruppen.
ORDF. 2023 05 02.

Aurora 23
Försvaret ska öva på att stoppa ett stort väpnat angrepp på Sverige och det är den största övningen på över 30 år! Men, det mest anmärkningsvärda är att övningen kommer att starta med ett så kallat mobiliseringsmeddelande via Sveriges Radios P4 kanaler den 24 april, vilket aldrig någonsin har gjorts tidigare! Förutom svenska förband deltar soldater från 13 andra länder.
Jag ger er en unik lista på lite av det som kommer att hända:
Stridsflyg bestående av t.ex. JAS Gripen, brittiska Typhoon och finska F 18 plan startar från Uppsala, Skavsta, Linköping, Norrköping, Såtenäs, Råda, Trollhättan, Hagshult och givetvis från Ronneby.
Övningar med amfi-förband, stridsbåtar vid östkusten från Stockholm och söderut.
Svenskt och norskt hemvärn övar i Norrbotten och till Jämtland kommer amerikanska transporter via Norge.
I Västernorrland övar hemvärnet i större skala.
I Nyköping militära transporter och lösskjutningar (28 april–9 maj).
Stockholm försvaras med patriotrobotar för att skydda luftrummet 27–30 april.
Linköping, Malmens flygfält, samt Norrköpings flygplats övning med flyg och lösskjutningar av diverse slag 26 april–10 maj.
Lysekil och Göteborg övningar med örlogsfartyg/stridsbåtar samt helikoptrar 26 april–10 maj.
Kalmar flygplats diverse övningar och i Oskarshamn säkrar brittiska förband hamnen för kommande transporter.
Eksjö många grupperade förband och på Jönköpings flygplats minröjning, brand och livräddning.
Skillingaryd strider med tunga fordon 30 april–10 maj.
På Gotland strider med polska och brittiska förband.
Simrishamn, skarpskjutning med JAS, Archer artilleri, stridsvagn 122 och stridsfordon 90, granatkastare m.m. Övningen kommer att pågå mellan den 17 april till den 11 maj.
ORDF. 2023 04 11

Köttkvarnen i Bakhmut
Slaget om Bakhmut, som nu pågått i lite mer än sex månader, fortsätter med stora förluster på bägge sidor. Det finns inga säkra siffror om antalet dödade, men man uppskattar att ca tiotusen soldater dött under de månader som slaget har varat. Från ukrainsk sida påstår man att för varje död ukrainsk soldat dödar man sju ryska soldater! 
Man brukar säga att det behövs ca. fem soldater för att förgöra en (1) nedgrävd fiende för att man ska komma vidare i ett större slag , så 1/7 förhållandet, som Ukraina anger, kan vara hyfsat riktig! Så, låt oss anta att av dessa tiotusen stupade är det 7.500 ryska soldater som avlidit under denna operation bara under striderna runt staden Bakhmut, plus alla de tusentals sårade soldaterna på den ryska sidan. Man talar om att staden har en viktig strategisk plats, men det är nog bara mer prestige från båda sidorna angående vad som gäller just denna stad. Men om nu ryssarna ska fortsätta kriga på detta sätt om alla de ukrainska städerna,  kommer förlustsiffrorna att bli gigantiska för båda sidor, men mest för den ryska sidan. Ska man slåss om Ukrainas alla städer på detta vis kommer det att ta flera år. Låt oss säga att man intar en ukrainsk stad i månaden, av Ukrainas 100 största städer så skulle det ta nästan tio år att genomföra det, vilket inte är rimligt! Om man skulle tänka sig ca. tusen döda ryska soldater per stad så skulle ju dödssiffran hamna på 100 000 döda plus då alla sårade. Soldater skulle man nog kunna få fram men, materiel och ammunition skulle man troligen inte kunna få fram i tillräckliga mängder för ett sådant krig!
ORDF. 2023-03-11

Wagnergruppen
Enligt beräkningar har fler än 30.000 personer från den paramilitära Wagnergruppen skadats eller dödats sedan Ryssland inledde anfallskriget i Ukraina. Ca. 90% av de dödade tros vara tidigare fångar! Enligt USA:s nationella säkerhetsråd, beräknas 9.000 soldater från Wagnergruppen ha dödats i striderna i Ukraina – hälften av dessa sedan mitten av december 2022. Andra beräkningar talar i stället om att mellan 175.000 till 200.000 ryska soldater, tillsammans med Wagner gruppen, har skadats eller dött i striderna. Siffrorna är just beräkningar eftersom Ryssland inte redovisar sina förluster. Före kriget bestod Wagnergruppen av endast 5.000 soldater varav de flesta var tidigare yrkessoldater. Efter att Ryssland inlett sitt fullskaliga krig i Ukraina började gruppen under ledning av överste Jevgenij Prigozjin i stället att rekrytera tusentals oerfarna soldater – till stor del från ryska fängelser. Man tror att ca. 90% av de dödade Wagnersoldaterna är just tidigare fångar. De höga dödstalen kan ha att göra med att de (gruppen) behandlar sina rekryter i princip som kanonmat.
ORDF. 2023-02-20

Överste Jevgenij Prigozjin

Joakim Paasikivi
Ingen har nog missat överstelöjtnant Joakim Paasikivis uttalanden om kriget i nyheter och media. Att han jobbar åt försvaret som lärare i militärstrategi på försvarshögskolan i Stockholm känner nog de flesta till. När Ryssland invaderade Ukraina fick de militärer och krigsforskare som under årtionden irriterat fått läsa om försvaret som ett särintresse eller statsfinansierat svart hål, till slut chansen att föra sina kunskaper vidare till den bredare allmänheten. Mest av alla har överstelöjtnant Joakim Paasikivi synts. Tidigt dubbad som en ”Krigets Tegnell” eller ”Krigets GW”. Mindre känt är att Joakim, som är född 1960, har både svenskt och finskt medborgarskap. Under åren 1979–1980 gjorde han värnpliktsutbildning vid det svenskspråkiga Nylands brigad i Finland. Han har även gjort svensk värnplikt på Norrlands dragonregemente (K4) i Arvidsjaur. Han har förutom sin tjänst på försvarshögskolan i Stockholm varit lärare vid Baltic Défense College i Estland. I sitt cv kan han även lägga till att han är sonson till Finlands f.d. president Juho Kusti Paasikivi som var president under åren 1946–1956.
ORDF. 2023-02-11

Nobels fredspris
Jaha, återigen så tycker man att Greta Thunberg ska nomineras till Nobels fredspris!
Lan Marie Berg, ledamot i Stortinget i Oslo och stark miljöpartiprofil i Norge, uppger att hon nominerat de två klimataktivisterna Greta Tunberg och Vanessa Nakate, Uganda, till Nobels fredspris. FMB undrar vad dessa två eller andra miljöaktivister har med ett fredspris att göra? Greta har knappast uttalat sig eller nämnt att hon vill ha ett slut på krig och upprustning. Ett slut på vapenleveranser och tillverkning? Fred på jorden? Ett slut på arkebuseringar och avrättningar? Lika värde för alla? Nej, det bästa man nu i dagsläget skulle kunna göra är givetvis att ge fredspriset till Ukrainas president, Volodymyr Zelensky, som försöker att skydda sitt land och se till att inte vi ”fega” i väst ska drabbas av krigets fasor! En miljon i fredspris till Ukraina ser till att få fred i världen som en markering av västvärlden och deras allierade!
ORDF. 2023 01 05.

Krigsplacering 2023
Antalet krigsplacerade ökar både stadigt och snabbt och nu kommer privatägda företag att behöva krigsplacera fler av sin personal. Vid årsskiftet var ca. 400 000 svenskar krigsplacerade enligt Pliktverket. Det innebär en ökning med nästan 20 procent på ett halvår. I MSB:s (myndigheten för samhällsskydd och beredskap) uppdrag ingår att hjälpa arbetsgivare att identifiera vilken personal som bör krigsplaceras. Det är framför allt personal på myndigheter, kommuner och regioner, men personal i företag som jobbar med samhällsviktig verksamhet kommer också att behöva krigsplaceras i allt större utsträckning. Det är arbetsgivaren som meddelar om en anställd blir krigsplacerad och det går inte att tacka nej till den placering man tilldelas! I fredstid förändras ingenting, krigsplaceringen träder i kraft om regeringen beslutar om höjd beredskap. Då får den som är krigsplacerad inte lämna landet, byta jobb eller säga upp sig. Kriget som pågår i Ukraina har tydligt visat hur viktigt det är med personal inom räddningstjänst,  el- och vattenförsörjning för att inte tala om läkare och sjukvårdspersonal!
ORDF. 2023 02 02

Så här kan en krigsplaceringsorder se ut, vi har i FMB valt att maskera namnen för säkerhets skull!

Skattjakt 2023
160 miljoner!!! Vem är inte sugen på det? Nu har du chansen att hitta en Nazi-skatt värd hela hiskliga 160 miljoner kronor! Fyra tyska soldater grävde ned fyra ammunitionslådor mitt ute i ingenstans på holländska landsbygden. Skatten består av klockor, smycken, diamanter och andra dyrbarheter. Man tror att lådorna grävdes ned i slutet av andra världskriget 1945. Den nederländska staten har förgäves försökt att hitta lådorna (det finns en 7 centimeter tjock dokumenthög om det fruktlösa sökandet i nationalarkivet), men nu kan allmänheten hjälpa till. Arkivet har nämligen offentliggjort den skattkarta som tros ha ritats av en av de fyra tyska soldaterna. 70–80 cm ned under rötterna på ett poppel träd i utkanten av byn Ommeren ska skatten finnas. På kartan är den utmärkt med ett X. Skattgömman kunde ha förblivit en hemlighet för alltid. om inte det vore för den pratsamme ”Helmut S” född 1925 och en av de fyra tyska soldaterna som grävde ned skatten. Den före detta soldaten råkade skryta om skatterna i Berlin, dit han flytt och informationen spreds till Nederländerna. Man har gjort tre försök att hitta skatten utan att lyckas. Det sista försöket gjordes tillsammans med ”Helmut” och hans skattkarta men man hittade ingenting! Så boka en biljett till Nederländerna i vår och leta efter 160 miljoner kronor! Lycka till!
ORDF. 2023-01-11

Pavel Antov
Konstigt att det är så vanligt i Ryssland att politiker och andra högdjur lyckas trilla ut genom sina fönsterrutor eller ramla utför i branta trappor! Den ryska industrimiljardären och lokalpolitikern Pavel Antov lyckades falla ut från ett fönster i Odisha, Indien på julafton 2022. Konstigt nog lyckades även hans vän och kompanjon Vladimir Budanov att dö på samma hotell två dagar tidigare pga. en massiv stroke! Sedan invasionen av Ukraina i har en rad ryska oligarker och andra inflytelserika ryssar dött under mystiska omständigheter. Flera genom att falla ut genom ett fönster. Pavel Antov hade dagar innan sin död kritiserat Rysslands bombningar av Ukraina i ryska medier. Många menar att det är Putins regim som står bakom dessa dödsfall! Men skulle det inte lika bra kunna vara vilande ukrainska agenter i Ryssland och utomlands som genomfört dessa operationer? 
ORDF. 2023-01-02.

Pavel Antov

Sovjetunionen
Den 30 december 1922 utropades Sovjetunionen som efterträdare till det Tsarryssland som upphörde efter Februarirevolutionen 1917! Under åren mellan tsarens abdikation och utropandet av det kommunistiska Sovjet skedde en statskupp, Oktoberrevolutionen, och ett långt inbördeskrig mellan de röda och vita med stort lidande och krigsbrott från båda sidor! För att inte tala om andra världskriget och nu det pågående kriget i Ukraina! 

Karl-Bertil Jonsson
Alla har vi väl sett eller hört talas om Karl-Bertil Jonssons julafton! Filmen, som Tage Danielsson skrev 1964, och som skulle utspela sig under Andra Världskriget 1942! Sant eller falskt?  Filmen börjar med Tages speakerröst som säger ”Det var en gång en jul för länge sedan, då man kunde se fattiga människor gå omkring på gatorna …” I filmen som visats på SVT sedan 1975, finns flera blinkningar till andra världskriget som t.ex. bilden på en Svensk Tiger, gengasaggregaten på bilarna, taxeringskalendern från 1942 och filmen som visas på TV i filmen är Lilla Helgonet från 1944! Själv så tror jag att Tage plockade ihop filmen med att föra in alla bästa bitar som passade till filmen utan en tanke på något speciellt årtal, men att det skulle se gammalt ut! Mer troligt i så fall är att filmen, om man nu skall gissa på årtal, är att den utspelar sig under 1950–1970-talet! Boken som en av arbetarna får i filmen är Jean-Paul Sartres ”Les Mots” från 1964! Och programmet som visas under julafton i filmen är Nygammalt med Bosse Larsson från 1971. Dessutom kom Tv:n till Sverige först i slutet av 1950-talet! Men ja…, God Fortsättning på er där ute!

Der Schwarze Kanal
Karl-Eduard von Schnitzler var Östtysklands minst populära programledare. Varje måndagskväll ledde han ”Den svarta kanalen” där han utgöt sig över det underlägsna och dekadenta väst. Men han hann inte säga mer än Karl- Eduard von Schnitzler innan tittarna slog över till en annan tv kanal! En Schnitz blev synonymt med att byta kanal. Karl-Eduard von Schnitzler dök först upp i rutan med sin ”Der Schwarze Kanal” 1960, året innan Berlinmuren restes. Han ledde programmet till den 30 oktober 1989, två veckor efter kommunistpartiets ledare Erich Honecker avsattes efter ett massivt folkligt uppror och två veckor senare föll Berlinmuren. Meningen med programmet var att tittarna under 20 minuter skulle förfasas över det fördärvade grannlandet Västtyskland, jämfört med den lycka det innebar att leva i det östtyska samhället där det rådde kärlek, broderskap, fred, jämlikhet mellan könen och tekniska framsteg. Efter runt 1 500 program var det slut i rutan. I det sista programmet, som bara var fem minuter passade han på att rättfärdiga sig själv. ”Jag har ingenting att skämmas över, revisionismen finns fortfarande och klasskampen fortsätter”, sa han. Han tog aldrig avstånd från kommunismen så länge han levde. Han hyllade Berlinmuren och Stasi-chefen Erich Mielke, han tyckte att det var rätt att skjuta de östtyskar som försökte att fly över till väst. Han dog 2011, 83 år gammal.

Putins svenska raketer!
Som vi alla vet skickar Putins ryska armé dagligen raketer in i Ukraina med olika verkan och modeller av olika slag! Tyvärr är de flesta av dessa raketer tillverkade av svenskt material och komponenter av div. slag! Bland de svenska leverantörerna återfinns bl.a. företag som SFK, Sandvik, Seco Tools och Atlas Copco. Efter Rysslands olagliga annektering av den ukrainska Krimhalvön 2014 råder det förbud mot att sälja produkter från Sverige för militär användning i Ryssland. Atlas Copco har tex. ca. 50 pågående affärer, i strid med bolagets egna regler, med Putins Ryssland! Tekniken har ibland sålts från de svenska bolagens ryska dotterbolag, ibland har ryska distributörer levererat svenska produktioner till kärnvapentillverkarna. Bör tilläggas att Sandvik, Atlas Copco och SKF även tillverkar utrustning som kan användas till både civila och militära ändamål! Export av sådana produkter ska kontrolleras av ISP, vilket inte alltid sker!
ORDF: 2022-12-10.

Östersjöns herre
När Finland och Sverige blir medlemmar i Nato kan Sverige  kliva fram som militäralliansens ledare över Östersjön. Förutom att leda Natos marina operationer i Östersjön så kan Sverige bistå Baltikum med soldater, stridsflyg  och att patrullera luftrummet!
Vi kan Östersjön, vi kan Östersjön på ytan och under ytan. Vi kan också luftrummet över Östersjön säger Micael Bydén.  FMB undrar bara varifrån vi ska få/hitta soldater, flyg och fartyg från för att täcka denna uppgift? Men med hjälp från Nato så kan det vara möjligt!
ORDF. 2022-12-06.

We’ll meet again
Walesaren Reg Pye var 21 år när han tjänstgjorde i de allierade styrkorna under landstigningen i Normandie den 6 juni 1944 med kodnamnet Operation Neptune, eller mer känt som Operation Overlord. Hur som helst, 14 dagar efter invasionen åt Reg sin kvällsmat bestående av en macka med sylt och en burk sardiner. Då såg han en 14-årig fransk flicka som stirrade på honom. ”När jag insåg att det var mackan hon tittade på, gav jag den till henne”, berättar Reg. När Reg vaknade dagen därpå hade flickan fyllt på hans flaska med färsk mjölk och lämnat ett fotografi av sig själv! ”Jag har burit hennes fotografi i min plånbok i 78 år i hoppet att vi skulle träffas igen”, säger Reg. Tidigare i månaden (november 2022) identifierades flickan som den nu 92-åriga Huguette. Den nu 99-årige Reg återförenades nyligen med Huguette i Frankrike där han återigen gav henne en syltmacka. De bästa 45 timmarna i mitt liv säger Reg om mötet med Huguette, som avslutades med en kram och kyss på kinden.
ORDF. 2022-12-01.

Vintern kommer
Vallgravar och Draktänder ska stoppa Ukrainas stridsvagnar från att återta mer erövrad mark som ryssarna har tagit under det pågående kriget! Det ser ut som att de ryska styrkorna mer och mer övergår till försvar, återhämtning och reorganisation för att klara den kommande vintern och för att kunna bygga upp något till våren 2023. Det ser ut som att kriget i Ukraina håller på att stanna upp lite pga. den kommande vintern! Det ser dock ut som att de ukrainska styrkorna vill slå hål i de kommande ryska vintern försvarslinjen på andra sidan floden Dnepr. FMB:s gissning är att nästa ukrainska attack gentemot de ryska styrkorna kommer att ske mot regionen Zaporizjzja, då man i så fall skulle skära av de ryska trupper som förmodligen grävt ned sig för att hålla en frontlinje öster om Cherson. Draktänder är en form av stridsvagns-/fordonshinder tillverkade i betong för att hindra de anfallande fordonen för vidare färd! Draktänder börjades användas under andra världskriget men har funnits långt tidigare under andra former så tidigt som tusentalet. En berömd och historiskt känd försvarslinje med draktänder är den tyska Siegfriedlinjen från andra världskriget. Samma taktik användes även av de ryska styrkorna under andra världskriget, den så kallade ”Wagner Linjen” dock i betydligt mindre skala än den tyska linjen!!

Vikrant
Nu har Indien invigt sitt första egenbyggda hangarfartyg  efter att ha tillverkats och testats under 17 års tid. Fartyget är 262 meter långt och ett av världens största flottfartyg.
Indien har även tagit fram en ny örlogsflagga där symbolik somt levt kvar från det brittiska kolonialväldet  har tagits bort. Namnet Vikrant har gått i arv från det brittiska tillverkade och numera skrotade hangarfartyget som spelade en nyckelroll i kriget mellan Indien och Pakistan.
ORDF. 2022 10 22

Gorbatjov har gått vidare
Gorbatjov har hyllats i väst för att han fått slut på kalla kriget – något som han också fick Nobels fredspris för 1990!  Avskedsceremonin, som hölls den 3 september ratades dock av den nuvarande ryska presidenten Putin. I hemlandet Ryssland, har inte Gorbatjov alltid mötts med lika stor entusiasm som i västländerna. Att Sovjetunionen löstes upp har inte setts med blida ögon av bl.a. Vladimir Putin – som i likhet med många ryssar ser händelserna för drygt 30 år sedan som en tragedi! Michail Sergejevitj Gorbatjov föddes i Privolnoje den 2 mars 1931. Han v ar Sovjetunionens ledare från 1985 till 1991. Gorbatjov avled den 30 augusti 2022 på ett sjukhus i Moskva!
ORDF. 2022-09-13

I krig finns bara förlorare
Att det i krig bara finns förlorare har man ju blivit påtalad om i alla tider. Är det verkligen så eller finns det kanske undantag? När andra världskriget tog slut och Tyskland var besegrat av västmakterna (USA, England m.fl. ) var det just dessa länder som kom att bygga upp det sönderbombade Tyskland. Kan ju tyckas märkligt att ett land som bombat sönder stora delar av Europa plötsligt får hjälp med att bygga upp sitt eget land gratis! Så lite av vinnare var väl ändå det besegrade Tyskland som slapp att bygga upp det av dem sönderbombade Europa! Eller som Bosnien Kriget (1992–1995), då båda sidor i kriget mest besköt gammal infrastruktur och lät bli att beskjuta de nyare byggnaderna och broarna i samhällena där striderna stod. Så båda sidor i kriget var nog lite vinnare efter kriget då Sverige och byggföretaget Skanska med svenska skattepengar återbyggde det som gått förlorat under inbördeskriget! En stor vinnare nu under Ukraina kriget är vår vapentillverkare SAAB. Kriget i Ukraina har fått SAAB att fyrfaldiga tillverkningen av en del vapen och ammunition. Ett av de tydligaste exemplen är SAAB:s tillverkning i Karlskrona och Linköping, bland annat med granatgeväret Carl-Gustaf, pansarvärnsvapnet AT 4 och ammunition. Det har blivit en stor efterfrågan på att återställa de lager av produkter som donerats till Ukraina. Så, nog kan man väl kalla SAAB för en vinnare i detta pågående krig, eller?

USA och Taiwan
Varför har USA lovat att hjälpa Taiwan vid en ev. kinesisk invasion av Taiwan?
Troligen är det helt enkelt våra mobiltelefoner som står bakom detta beslut! De små chipen från Taiwan, som sitter i många mobiler, är så viktiga för både världsekonomin och världspolitiken att de påstås vara anledningen till att USA är berett att försvara ön från en kinesisk ockupation. Att USA:s talman Nancy Pelosi under sitt korta besök i Taiwan mötte Mark Liu är ingen tillfällighet. Liu är inte vem som helst. Han är ordförande för världens största legotillverkare av halvledare, Taiwan Semiconductor Manufacturing company, TSMC. Det handlar om små så kallade chipp, små elektroniska processorer som finns inuti bland annat mobiltelefoner, datorer och bilar. De pyttesmå chippen – delarna som de består av är mindre än tjockleken på ett mänskligt hårstrå – är så viktiga för både världsekonomin och världspolitiken att experter länge har hävdat att de skulle få USA att försvara Taiwan mot angrepp från yttre fiender som tex. Kina. De har kallats ”The Silicon Shield” ungefär ” HalvledarSkölden” Det skulle utan tvekan bli en katastrof för världsekonomin om Kina skulle invadera Taiwan. Troligen skulle aktieraset bli så stort att världens börser skulle få stänga ned. Och om väst skulle försöka kapa banden till Kina skulle konsekvenserna bli oöverblickbara, men att väst skulle skära av banden är helt otänkbart. Den ekonomiska smällen skulle bli så stor både i Kina och USA att de skulle föredra att handla med fienden.
ORDF. 2022 08 16.

Pilotbrist i flygvapnet!
Under våren (2022) har det kommit rapporter om att stridspiloter väljer att lämna yrket på grund av ett missnöje över karriärutvecklingen, men också en frustration över lön och kommande pensioner. Närmare hälften av piloterna kan komma att sluta i höst enligt försvarspiloternas intresseorganisation. Problemen har byggts upp under en lång tid och fyra till fem piloter har sagt upp sig per år. Kanske inte låter som så många men vi måste tänka på att deras utbildning är den dyraste utbildningen i systemet. Det tar ca sex år innan en stridspilot är färdigutbildad och kan krigsplaceras. På vägen dit krävs det en massa flygtid i dyra stridsflygplan så kostnaden när någon pilot slutar i förtid är hög. Man bedömer att flygvapnet kan upprätthålla beredskapen i höst, men att det inte kommer att fungera om ett år. Närmare hälften av de aktiva stridspiloterna är tjänstlediga i höst eller har valt att sluta om ett år kommer vi att ha överutnyttjat de resurser som vi har. Flygvapnet har som mål att utbilda 14 stridspiloter om året men utbildar just nu bara 10 om året! 

Estonia
2004 avslöjades att det svenska försvaret och tullverket hade ett avtal som möjliggjorde att Estonia användes för hemlig införsel av militär utrustning från Ryssland. Information om att transporterna ägde rum ska ha funnits hos försvarsdepartementet  redan 1994. Men de båda före detta statsministrarna Ingvar Carlsson och Carl Bildt uppger att de inte kände till avtalet! Handlingar om vad som fanns i lasten under Estonias sista färd är hemligstämplade. Ingvar Carlsson tycker att det är på tiden att de offentliggörs.
ORDF. 2022 07 14

Brallorna nere!
Åter igen står Moder Svea med byxorna nere. Trots två stora världskrig och ett långt kallt krig har inte den svenska regeringen lyckats med att hänga med den övriga världen! När första världskriget bröt ut i Europa (28 juli 1914 till 11 november 1918) stod Sverige utan ett nämnvärt försvar att att tala om! Visserligen hade man börjat att bygga forten uppe i norr runt Boden som kom att kallas för ”Låset i Norr”. Dessa anläggningar blev dock inte klara förrän mot slutet av det första världskriget 1916, bygget påbörjades 1900. Nästan 39 miljoner (38.880.500) människor miste sitt liv under detta krig. Efter första världskrigets slut hade Sverige fått till ett någorlunda försvar men det blev dock kortlivat, redan 1920-25 förföll det svenska försvaret kraftigt och vid andra världskrigets utbrott 1 september 1939 fanns nästan inget försvar att tala om. Visserligen talade Per Albin om att Sverige stod väl rustat mot ett tyskt anfall men detta var bara propaganda och ingenting annat!
Länge hade omvärlden i Europa rustat för ett nytt krig, men först nu börjar Sverige att bygga upp sina muskler och försvar. Man börjar att renovera och förstärka t.ex. Bodens Fästning, Rödbergsfortet som var i bruk ända till 1998. Runt Rödbergsfortet fanns flera andra anläggningar som kom att ingå i den så kallade Kalix linjen. Över hela Sverige byggdes olika försvarsanläggningar i berg och under mark. När andra världskriget var över den 2 september 1945 stod Sverige och det svenska försvaret med en så stark vapenmakt att vi räknades till de tre största krigsmakterna i världen! Det sista nordiska landet, som blev helt befriat när kriget tog slut, var Danmark då ryssarna som ockuperat Bornholm inte lämnade tillbaka det till Danmark förrän 1946 efter påtryckningar från västmakterna. Ryssen ville behålla Bornholm och dess strategiska position för att ha kontroll över ingående fartyg i Östersjön! Under det andra världskriget miste ca. 73 miljoner människor sina liv plus de ca. 25-30 miljoner ryssar som Stalin lät avrätta i utrensningar i Ryssland! Kalla Kriget, 1945 till 1991 krävde också det sina dödsoffer i världen. I svenska flygvapnet t,ex. omkom flera hundra piloter då man tränade och flög stenhårt som i verkliga situationer vilket ledde till dödliga olyckor. I Tyskland dog folk som blev skjutna gränsvakter då östtyskar försökte att fly till Västtyskland.
När muren faller 1990/91 och Sovjetunionen kollapsade andas världen ut och Sverige gör tvärtemot alla andra länder och mer eller mindre skrotar hela det svenska försvaret medan andra länder fortsätter att bibehålla eller bygga upp sin försvarsförmåga!
Nu när Europa åter igen står i brand står vi här med byxorna nere. Visserligen har vi förstärkt vår försvarsförmåga på Gotland men resten av landet står utan försvar! När vi nu åter kommer att ha lite försvarsförmåga vilket krig skall vi då vara med i? Garanterat kommer kriget i Ukraina vara historia då! Kom igen nu, lär er något ni som bestämmer i vår regering innan det är försent!
ORDF 2022-05-20

Kriget i Ukraina
Det går inte så bra för Vladimir Putin och hans styrkor i kriget mot Ukraina. På sätt och vis har Ryssland och herr Putin redan förlorat detta pågående idiotiska krig! Det går trögt för Putins styrkor att inta vissa militära mål och tiden är på Ukrainas sida. ju längre kriget pågår desto mer hjälp får Ukraina från västmakterna.  Troligtvis kommer det att sluta med att Ryssland får kontrollen över vissa delar av östra och delar av sydöstra Ukraina. Hur som helst kommer Ryssland gå ut som förlorare och kommer att påminnas om tilltaget i flera hundra år!
Positivt med kriget är dock att det blir precis tvärtom vad Putin vill åstadkomma! Putin vill inte att fler länder runt Ryssland ska ingå och gå med som medlemmar i NATO. Nu blir det dock precis så, allt fler länder vill gå med i NATO! Problemet är bara att Finland vill gå med så fort det bara går och detta innebär att ett större krig står inför dörren! Går Finland med i NATO så måste även Sverige göra det av säkerhetsskäl och tvång! Vi får hoppas att den finska regeringen tar sitt förnuft till fånga och avvaktar med medlemskap i NATO tills det har lugnat ned sig i detta pågående krig och att inte finnarna drar in oss alla i ett tredje världskrig, vilket tyvärr finnarna inte verkar ha något emot! Samtidigt så måste ju Putin stoppas på något sätt, men dock inte via ett nytt stort krig. Låt oss hoppas att allt löser sig snart! Troligen är kriget i Ukraina slut i mitten på augusti om allt går som det ska!  
ORDF. 2022-05-07