Aktiviteter

Svartkrut!
Några ur föreningen passade på och besökte ”Micke Svartkrut” på andra advent för ett besök i hans butik! Mycket nytt o gammalt men helt klart värt ett besök i vinter mörkret!


Vi planerar ett besök på lite militära anläggningar ute vid Waxholm nu när corona-restriktionerna släpps i slutet av denna månad (29 september). Detta  kommer att ske i en grupp på MAX 15 personer och besöket sker på en Onsdag! Hör av Dig om Du är intresserade att följa med på detta! Återkommer om platser m.m.  Ordf. FMB.


Hej alla medlemmar! Som ni förstår ställer Coronan eller Covid 19 till det för oss och många andra föreningar och olika sällskap! Vad vi än försöker hitta på så är Coronan där!  Vi är inte ensamma om att få problem med virus, läs om det som hände med hangarfartyget USS Theodore Roosevelt!

”We are not in war and seamen dosn’t have to be killed!” Det var meddelandet som kom från kaptenen från hangarfartyget till Navy Comand Center!  Om vi inte agerar nu misslyckas vi  med att ta hand om vår mest värdefulla tillgång – våra sjömän, hette det i ett fyra sidor långt brev som kapten Brett Crozier skickade till sina överordnade i Pentagon! Det amerikanska hangarfartyget Theodore  Roosevelt ligger för ankar vid det Amerikanska territoriet Guam i Stilla havet. Ombord finns över 4 000 män. Sjukdomens spridning är pågående och accelererar, skriver kaptenen. Han vill att sjömännen  ombord snarast förs i land och sätts i karantän och ges vård så att fartyget kan desinficeras och bibehålla sin beredskap!


I helgen som varit (10-11 oktober 2020) har föreningen varit på utfärd.
På lördagen besökte vi en gammal bortglömd anläggning/bunker någonstans i Sigtuna kommun! FMB hade fått tillstånd av berörda myndigheter för att utföra en öppning av objektet, vilket även skedde! Vi kommer att återkomma till detta under rubriken Bunkrar senare i år med text och bilder!

På söndagen besöktes en militärövning  på hemlig ort och plats inom Stockholm län! FMB var med när det övades inbrytning m.m. i vackert höstväder!


Under februari besöktes Flygvapenmuseet vd Malmslätt, Linköping!  Museet är ett svenskt statligt tekniskt- och kulturhistoriskt museum med utställningar om militärflygets utveckling från tidigt 1900-tal fram till idag! Museet etablerades och invigdes där det ligger idag den 8 mars 1984, men själva museet startades eller bildades redan tidigt 1912 och har även byggts ut under årens gång, senast 2009! Bakom bildandet av museet står bl.a. Östergötlands Flyghistoriska Sällskap som idag fungerar som stödförening för museet och arbetar aktivt  bl.a. med restaurering av flygplan! Samlingarna innehåller sammanlagt ett 60-tal flygplan och dess utrustningar! Vi var mest nyfikna på den DC-3:a som sköts ned av en sovjetisk Mig-15 över Östersjön 1952 och som hittades åter 2003!
Mätta och belåtna efter att sett alla fina flygplan och magarna fyllda med vildsvinsbiff avslutades dagen med en kaffe längs vägen hem!


Mora Stenar

Vi gör ett besök vid Mora Stenar under 2020 – så fort vädret blir bättre – och går in på Sveriges äldsta museum och känner på stenarna!


Årets pepparkakstävling 2019 avgjord

Årets spännande pepparkakstävling är avklarad och överspelad!

Årets tema var att bygga något med anknytning till andra världskrigets fasor!
De tre vinnande bidragen hade anknytning till Hitlertyskland, men det fanns också sådant som fantasikanoner, m.m.
På tredje plats kom B.B. med sin skapelse ” Bombad Bunker” vid Atlantkusten.

Hedrande andra pris gick till E.B. med hennes bi drag ”Nazze”.Det diskuterades livligt innan röstningen om denna skulle få delta överhuvudtaget, då den var tillverkad i marzipan, det var ju pepparkaka som skulle vara grunden och mest representerad i skapelserna! Och allt skulle vara ätbart.
”Bombad Bunker” hade mossa runt pepparkaksbygget, men efter överläggningar och provsmakning av mossan, beslöt tävlingsdomaren att godkänna både mossa och marzipan i tävlingen!

På första plats i år igen kom ordförande med hans skapelse ”1943” över sjätte Arméns kapitulation vid Stalingrad 1943, och en tillhörande medaljbricka med Järnkors och Östfrontsmedalj.


Käppala luftvärnsställning

Under juli 2019 besökte föreningen Käppala-ställningen på södra Lidingö, Stockholm.
Ställningarna byggdes 1939 och med sina 75mm m/30 luftvärnskanoner var det de mest kraftfullt bestyckade batterierna i Stockholmsområdet! Ställningarna bestod av tre stycken pjäsvärn och ett flertal skyttevärn. Vid ställningarna finns det en luftvärnskanon av typ m/30 som är skänkt av tillverkaren Bofors, dock är denna kaliber 80 mm och inte kaliber 75 mm som var original.
Ställningarna restaurerades och återinvigdes 1994 som ett K-märkt monument över Stockholms luftförsvar och är därmed unikt i Sverige.


Furuvik
I juni 2019 gjordes ett besök på Furuvik och det ”Hemliga Fortet”.
Helt klart värt ett besök. Medan ungar och mammor kollar på gorillor och åker berg-o-dalbana kan man smita ner till den gamla kustförsvarsanläggningen!


Veteranbesök från utlandet

I Juni 2018 fick föreningen finbesök av utlandstjänstgörande militärer från lite blandade länder (Tyskland, Belgien, USA, Sverige och Frankrike). Två besökare var ”still” aktiv i tjänst, resten var veteraner! Det roliga var att de var här på någon form av medaljutdelning, vet intevarför och att alla kom på mc (de från USA fick låna hojar). Samtliga besökare hör till en internationell MC-förening! Föreningen FMB fick en fin gåva av besökarna som givetvis alltid är välkomna på ett nytt besök!


På gång under 2018!

  • Möte på Åland med besök vid minnesmärket över den första stupade finska militärsjöflygaren.
  • Provskjutning av skottsäker plåt från stridsbåt 90.
  • Säkerhets-/brandövning med armétält.
  • Mårtens Memorial.
  • Uppvisning av diverse svartkrutsvapen m.m. på Västerbytorp.Som vanligt är föreningen öppen för aktivitetsförslag, hör av er!

ORDF.2018.


Årsmöte 2018

FMB:s årsmöte hölls i Djävulshagen under mars månad 2018.
Efter sedvanliga förhandlingar roade sig föreningen med en trekamp bestående av stövelkastning, vedkastning i militär kärra samt luftpistolsskytte på måltavla. Det grillades och hölls en föreläsning om gamla vapen av N.N.Om du önskar ett fullständigt protokoll från årsmötet finns det att få på FMB:s kansli efter överenskommen tid!


Inbjudan till Föreningsgalan 2017

Sigtuna Kommuns Föreningsgala kommer att hållas i Kulturlänken, Märsta Centrum den 4 maj 17:00-20:00.

Vi bjuds på sång, musik, buffé prisutdelningar.

Förra året fick FMB pris för ”årets initiativ” för vårt engagemang i bunkern på Arenberga.

Anmälan snarast till ordf. Obs! endast fem platser, så först till kvarn gäller!


Besök från Skåne

David

Davids dröm går i uppfyllelse

”Hej, jag heter Jenni och har fått tips om att ni håller på och skjuter med svartkrutsvapen!”
Så lät det när jag svarade i min mobil i somras (2016).
Jenni, som bor i Skåne, undrade om vi kunde hjälpa till med att förverkliga hennes mans önskan att få skjuta med svartkrutsvapen.
Lite långt att ta sig hit till norra Stockholm, svarade jag, men det visade sig att de hade ett sommarställe vid Norrtälje och skulle hit på semester.
En tid senare möttes vi på Gottröra-macken och jag guidade dem till Mickes Svartkrutsvapen och tog in dem in till butiken.
David, Jennis man, visste inte var han skulle hamna och jag lovar! Det var länge sen jag såg en gladare kille än så!
Efter en LÅÅÅÅNG vandring i Mickes butik tog vi oss ner till Närtuna skjutbana och provade på lite olika Svartkrutsvapen. Både licensfria och svartkrutare som kräver licens.

Hur som helst, en väldigt trevlig dag med lite skytte.
Och David då?
Ju han var väldigt nöjd och köpte en ”picka” av Micke Svartkrut.
/ORDF FMB


Älgesta 2016

älgesta

En söndag i slutet av maj besökte vi veterantraktorträffen i Älgesta.
FMB visade upp diverse lånade övningsvapen som besökarna fick känna och klämma på (tack för lånet av vapnen, ÖVK  och Stefan M.)
Det här med s.k. övningsvapen och tillhörande tillbehör tar vi upp senare på FMB:S hemsida.


Mårtens Memorial 2016
Alltid lördagen före midsommar 15.00-04.30
Liveband, mat och öltält.
Bilutställning och världens minsta raggarrunda.
Start av AN-2:an och givetvis kanonskjutning mot helikopter!
Alla föreningsmedlemmar med familj och vänner är välkomna för en trevlig dag/kväll tillsammans ute i det fria. Övernattning kan fixas i armétält.


FN-Dagen 24 oktober 2015

Modernt skytte

FN-Dagen firades med att skjuta modernt och dagen till ära passade vi på att panga på med lite ”skit”-skytte (läs lerduva eller skeetskytte). Alltid kul att panga på lite!
Tänk på att dessa vapen INTE är licensfria och att man måste hålla till på en godkänd bana!
Vi kommer att återkomma till vad lagen säger om skjutbanor och skytte på tomten hemma.


Fallskärmshoppning

Söndagar kan va sååå tråkiga! Men den 27 september sken solen och då  passar vi på att hoppa lite fallskärm! Ner kommer man ju alltid …


Slaget vid Palmito Ranch 1865

Den 16 maj 2015 besökte FMB Porshanken i Norrtälje där föreningen ”CLUB OF WESTERN” återskapade slaget vid PALMITO RANCH.
Slaget varade mellan den 12 och 13 maj 1865 och hölls vid stranden av Rio Grande öster om Brownsville, Texas.
Sydstatsarmén gick ur striden som segrare.
Sydsidan bestod av 300 man varav 6 stycken sårades.
Nordsidan bestod av 500 man varav 4 stycken stupade, 12 stycken blev sårade och 101 soldater blev tillfångatagna.
Detta blev det sista slaget i inbördeskriget i USA.


Skidmarsch i januari 2014

Några medlemmar i Föreningen för Militärhistoriskt bevarande (FMB) följde med på en skidmarsch organiserad av Knivsta äventyrsspelsförening.

Det är 75 årsjubileum för Svenska frivilligkårens deltagande i finska vinterkriget.
När finska vinterkriget bröt ut, sista november 1939, upplevde Sverige en våg av sympati för det östra grannlandet. Stora penningsummor samlades in av svenska folket. För många var inte detta nog utan flera tusen frivilliga anmälde sig villiga att deltaga i finsk uniform.
Den svenska frivilligkåren organiserades snabbt och tog över frontansvaret i norra Finland vid Salla sektorn. Svenska frivilligkåren bestod av 8000 man fördelade på tre stridsgrupper. Det fanns även ett svenskt frivilligt flygförband (F 19).

Knivsta äventyrsspelsförening har gestaltat Svenska frivilligkåren (reenactment) sedan 2008 och har genom åren skaffat en ansenlig mängd originalutrustning från vinterkriget.
”Vi tycker att det är mycket mer intressant att använda sakerna i sitt rätta sammanhang, än att de ska bara ligga nedpackade i ett museums källare.”


Provskjutning

Remington

Remington

Kära föreningsmedlemmar!
Micke har ordnat fram en Remingtonrevolver som vi ska ladda med röksvagt krut istället för det gamla svartkrutet!
Vi filmar och dokumenterar vad som händer när revolvern exploderar och går i bitar.
Vem vill vara med?
Hör av dig till mig så kan vi bestämma var och när vi gör detta!

Du som är medlem; kom gärna med förslag på aktiviteter för föreningen.
Här nedan ser du två exempel på våra senaste projekt:

M-56

M-56

Det föreningen ska göra snarast är att rädda luftbevakningstornet M/56.


Bunker
Någonstans i Märsta finns en bunker, läs mer här