Tips och trix

Överlevnadsväska/packning

Vi skrev ju tidigare om att ha tillgång till en akutväska eller överlevnadsväska om det värsta skulle inträffa! Det behöver ju inte nödvändigtvis handla om krig, det kan lika väl vara ett större utsläpp från kärnkraftverket i Forsmark eller någon liknande händelse som tvingar oss att hålla oss inomhus under en lägre tid! Då kan det ju vara bra att ha tillgång till mat! Det som aldrig blev gjort med föreningens akutväska var just den så viktiga innehållslistan, som man bör ha i närheten eller helst väl synlig och inplastad utanpå väskan/packningen. Nu gjorde vi en kontroll av väskan och det visade sig att samtliga konservburkar, förutom två, hade utgånget bäst före datum! Även kexpaketen var gamla, men givetvis vid ett nödläge så hade man ändå kunnat förtära maten!
Känns ändå bättre nu med en ordentlig checklista väl synligt placerad, så att man kan byta ut konserver och dylikt i god tid, så att man slipper att slänga något! Du kan läsa mer om akutväskan längre ner på denna sida!


Från plast till rost

Vi försöker få en kinesisk MP40, som är tillverkad i plast, att se ut som en rostig relik från andra världskriget! Plastleksaken inköptes billigt via en annons på Tradera.
Vi börjar med att ”drälla på lite olika kryddor” på vapnet för att få det att se lite knottrigt ut.
Därefter sprayar vi på med olika kulörer som vi tycker ser lite rostiga ut. Orange och mörk gul färg brukar vara bra att grundmåla med. Vi fortsätter med lite brunt och svart. Därefter tar vi bort kryddorna med lite stålull så att vi får fram lite av originalfärgen. Låt fantasin leda dig fram till ditt rostiga resultat …


Att bygga en Hemmabunker

I maj månad 2018 körde vi igång projekt ”Hemma Bunker”.
Tanken är att få till ett skyttevärn eller bunker om man nu så vill säga! Vi försöker bygga med spillmaterial från olika byggarbetsplatser och se om vi kan få till det utan någon större kostnad. Vi började med att gräva ut för grunden på en lämplig plats. Därefter singlades botten på schakten och täcktes efter komprimering med markduk. Ytan jämnades av med 0-16 grus och belades med gräsarmering för att få en stadig och väl dränerande grund! En öppning sågades i betongtrumman, som kommer att bli själva skyttevärnet. Ner till värnet anlade vi en trappa, även den lagd med gräsarmering. Vi har ingen ritning till bygget utan kommer att bygga allteftersom vi hittar eller får material som kan användas! Vi får se hur det kommer att gå och vilka problem som kan dyka upp under resans gång!

OK, nu börjar det att bli dax att påbörja återfyllandet av bunkern!
Efter att ha singlat och täckt betongtrumman med platonmatta täcker vi över med massorna som vi har sparat efter schaktningen av grunden!
Lite stora stenar lyfts på plats med hjälp av en kranbil för att kunna gömma bunkern i naturen.

Nu börjar det hända saker! Vi återfyller och sätter dit stenar som kommer att bära upp taket på bygget. Nu anar man var skottgluggarna kommer att finnas. Som bärande stomme för det kommande taket väljer vi att använda slipers.

Nu är det dax för att lite smått börja att fixa till det blivande taket!
Vi lägger först på ett lager med galvad takplåt och ytterligare ett lager med vanlig väggplåt överst. Ovanpå slipersen (innan vi lade dit plåtarna) har vi lagt järngaller för att få bättre hållbarhet på det hela! Längs ut på takkanterna skruvar vi dit gamla hagstolpar som ska hindra jorden som så småningom kommer att läggas på taket!

Sten efter sten murar vi dit nu runt bunkern. Vi har även lagt på planteringsjord på taket samt runt bunkern och börjat plantera dit lite olika barrväxter. Allt eftersom täcker vi de planterade ytorna med täckbark för att hålla ogräset borta, då vi vill att allt skall se ut som en plantering i en trädgård då vi blir klara. Barrväxter är att föredra då de är vintergröna och täcker för insyn även vintertid!  Så småningom kommer vi att plantera murgröna som kommer att täcka resten av bygget!

Nu börjar det verkligen att likna något av en bunker!
Grovjobbet är över och det börjar bli tid för lite finlir! Vi har börjat med att förstärka taket inne i bunkern och mura igen skottgluggarna med fasadtegel!
På bilden inne i bunkern kan man se järngallret som hjälper till att stödja upp plåttaket på bygget. Gallren har en gång i tiden suttit på fönstren i den gamla Konsumbutiken i Sigtuna. Utvändigt fortsätter vi med ännu mer plantering och vi har börjat att måla lite camo på stenarna på bunkern (mattsvart och olivgrön färg, lite försiktigt utan att överdriva). Även skåpet till det nära inpå liggande avloppsreningsverket har fått lite olivgrön färg och gul militär text på sig.

Nu har vi kommit så långt att vi kör lite finlir på bygget! Vi målar invändigt och tar ut avstånd till div. landmärken och målar upp antalet meter till målen inne i bunkern! Nu har även växtligheten börjat täcka bygget lite smått, men det kommer att bli mycket bättre när murgrönan o så får komma till sin rätta (täcka tak och skjut gluggar). Vi återkommer när växtligheten har gjort sitt!

Och här en vinterbild:


Ask för järnkorset
– hur du gör en fejkad förvarings ask för järnkorset.

Börja med att göra i ordning en utvald ask, som i detta fall en gammal pastillplåtlåda, som lackeras med järnkorset. Strö över med någon form av material som täcker det du vill dölja. Jag valde att använda diverse kryddor.
Lackera asken med din valda färg från långt avstånd så att kryddorna inte flyttar på sig. Låt torka, putsa av ytan med svinto eller något liknande.
Nu har du en sliten ask till ditt järnkors!


AR-15 DESERT CAMOUFLAGE

Istället för att måla ägg under påsken prövade jag (ORDF.) att lackera en AR-15 Air Soft i ökenkamouflage!

Om du också vill pröva:
Börja med en ljus grundfärg och lackera hela vapnet så att det täcker den gamla färgen ordentligt. Medan färgen torkar leta efter diverse kvistar som kan fungera som täckmallar för att få ett mönster på ytan som ska lackas!

Lägg upp kvistarna (eller vad du nu väljer att använda) på vapnet så att det täcker ordentligt och lackera med en annan mörkare kulör än grundfärgen.
Och fortsätt så genom att flytta mallarna och lacka med olika kulörer!

Så här blev det slutgiltiga resultatet!!
Från en plastig svart Air Soft till en Desert AR-15.


Är du förberedd om det smäller?

Räkna inte med hjälp från myndigheterna inom de närmsta dagarna om det värsta skulle inträffa. Det var bättre förr när Civilförsvaret fanns och man kunde komma igång med hjälparbeten inom ett par dagar. Idag får du räkna med att klara dig själv betydligt längre! Hur gör du om samhället plötsligt slås ut av onda makter eller en kärnkraftsolycka? Man kan aldrig förbereda sig helt om det händer men en liten ”Nödväska” är aldrig helt fel att ha till hands. Blir det bråttom hinner du aldrig göra i ordning den innan du måste åka! Så här ser min ”nödväska” ut!

Tio blandade konservburkar, räcker gott o väl i ca.14 dagar för en vuxen person.
Ett paket kex och bestick.
3 liter vatten (ej med på bild) och vätskeersättningstabletter.
Jägarkök och bränsle (ej med på bild).
Tandborste och tandkräm samt en tvål.
Tändstickor och värmeljus.
Ficklampa och reservbatterier.
Toapapper och en bra filt.
Komplettera med en god bok och lite mörk choklad men tänk på att försöka hålla vikten på din packning låg – du kanske får bära den långt …

För att hålla ner vikten på din akutväska kan du byta ut konservburkarna mot frystorkad mat i påsar. Att tänka på då är att du måste ha tillgång till mycket friskt vatten (av den anledningen kör jag konservburkar, som inte kräver att man tillför vätska). Intaget av frystorkad mat gör även att man pissar lite mer än vanligt, vilket gör att du måste få i dig mer vätska än om du äter konservmat! Glöm inte att utanpå din akutväska ha en lista på bäst-före-datum på din valda mat så att du lätt kan byta ut den till färsk mat.


Äkta järnkors?
Järnkors
Hur vet jag om mitt järnkors är äkta eller en billig baltisk hemmagjord kopia?

Bild 1
Tyskt järnkors klass 2 med urkund.
Börja med att prova om kärnan (det svarta på medaljen) är magnetiskt med t.ex. en kylskåpsmagnet. Se efter om den är tillverkad i tre delar – kärna och två ramar som ska vara tätt sammanfogade. Ingen färg utanför ramarna. Kopiorna är nästan alltid tillverkade i ett stycke och med färg lite här och var.

Bild 2
Äkta järnkors med en tandpetare i stucken in under ramen och en billig kopia från Polen.
Leta efter tillverkarmärkningar på medaljen. Alla järnkors var inte märkta, men ett vanligt ställe för tillverkarmärkning var på den lila ringen som man fäster ordensbandet i. Bild 3.


Julpyssel
Gör din egen tändhattsuttagare för mässingshagelpatroner!

Det här behöver du.
Lite fantasi, gör din egen modell.
Ett stycke valfritt trä.
Metallbrickor.
Borrmaskin och träborrar.
Någon form av färg.
Borra hål för din kaliber i träbiten men inte helt igenom, ca tre cm räcker!
Borra ett hål, lagom stort  i hålet du borrade först, så att tändhatten går igenom när du sedan ska knacka ut den gamla tändhatten med hjälp av ett passande don.
Jag valde att göra min apparat två delad med tändhattsuppsamlare under lådan.
Limma fast passande bricka i hålet så att hylsan får bra stöd och att inte träet förstörs när du använder det!
Målade min i DDR grön.
Lycka till!


Gammalt original eller kopia?

Hur ska jag kunna veta att vapnet jag köper är en äkta gammal klenod och inte en billig licensbelagd kopia?
Det bästa är givetvis att lämna in objektet till någon som håller på med antika svartkrutsvapen, t.ex. Micke Svartkrut.
Men det går att kolla upp äktheten på plats på ett ganska enkelt sätt nästan till 100 %.
Säg att köpet gäller en Remington 1858 Army kaliber 44.

remington-1858-army
Gör så här!
Börja med att se att vapnet är försatt med piptext  på ovansidan av pipan,  Piptexten är svår att förfalska , så finns den kan du vara säker på att pipan är äkta. Det finns dock originalvapen utan piptext. Se bild 1

bild-1

Bild 1

Gå vidare med och se om det finns serienr under pipan. Se bild 2

bild-2

Bild 2

Ta loss trumman och leta efter inspektions märkning (kontrollstämplar).
Alla arméns vapen var inspektionsmärkta med t.ex. D,U,l m.m. Även siffror kan förekomma.
I vissa fall finns även serienumret på trumman. Man kan även lossa nipplarna på trumman, om de går att lossa lätt!
Remington har tumgänga (225/32) på sina nipplar och t.ex. Uberti kör med en millimetergänga (6.075) på deras nipplar. Se bild 3

bild-3

Bild 3

Lite historia: 1959 startade Aldo Uberti företaget Aldo Uberti SRL. och började tillverka kopior av svartkrutsvapen från civil war-eran i USA. Företaget ligger i Gardone Val Trompia i Italien och har återförsäljare i flera länder. För dessa nytillverkade svartkrutsvapen krävs det vapenLICENS i Sverige.

Ta loss kolvsidorna och se efter om serienumret finns där. OBS! Eftersom pipan på detta vapen har blivit utbytt en gång i tiden så överensstämmer inte serienumren med varann. Kolla även om det finns märkningar på kolvsidorna (Kartuscher).
Vapen med kartuscher brukar ligga lite högre upp i prisklasserna! Se bild 4

bild-4

Bild 4

Kolla på vapnet vid t.ex. området runt varbygeln, det är ett vanligt ställe för kontrollstämplar,
i detta fall 2 stycken U:n. Se bild 5

bild-5

Bild 5

Du kan även lossa på varbygeln och jämföra den med en originalvarbygel.
På bild 6: från vänster Remingtons originalbygel och den till höger är en kopia från Ubertis Remington kopia.

bild-6

Bild 6


Bra-att-ha-låda
För oss som skjuter med lite olika kalibrar och olika typer av kulor dyker förr eller senare ett problem upp! Att ha plats för alla olika kulor och att lätt hitta dem!
Ett tips är förvaringslådor i lite hårdare plast som kan staplas ovanpå varann vilket i sin tur gör att man spar lite plats där lådorna placeras när de inte används.
Lätt att se vilka kulor som börjar ta slut, så att man kan ta hem eller gjuta själv.
Lådorna finns hos Biltema för 49:-/st.

Patronlåda


Rengöring

Efter en provskjutning med Remington Army kal. 44 prövade vi att rengöra revolvern med ett nyinköpt rengöringsmedel avsett för svartkrut. Medlet inköptes hos Svante Nilssons Vapen i Uppsala för 125:-.
Visst blev det rent men det går lika bra med vanligt diskmedel inköpt på ICA för 25:-.

Hur får man ut kulan ur pipan om den fastnat eller om inte krutet vill tända?
Gör så här!
Svetsa fast en gipsskruv eller liknande på ett lagom långt järn som passar i loppet!
Knacka lite försiktigt på stången så att skruven fastnar i kulan som sitter fast och gänga sedan in skruven in i kulan!
Se till att ha någon form av handtag på stången så att du lätt kan dra ut kulan.
Men du! Tänk på att avlägsna tändhatten på vapnet som du håller på och mixtrar med!
Var försiktig det är ändå ett laddat vapen som du håller på med!
När du fått ut kulan är det bara och göra rent och du är ute på banan igen!

Rengöring

Att man rengör sitt vapen efter en rolig dag på skjutbanan kan vara nog så tråkigt, men väldigt viktigt!! Där kan det vara bra att ibland plocka isär vapnet lite mer ingående för att komma åt ”inälvorna”.

Efter noggrann rengöring av en Colt (efter ca 200 skott) lossade jag på varbygeln och så här såg det under varbygeln!

Rengöring

Colt före rengöring

Gör rent, torka och smörj och plocka ihop vapnet!
Rent och fint så ses vi på skjutbanan!