Militaria

Guadalcanal

En vän till mig, som nyligen hade köpt en ”plåtsak” från Traderas auktioner kom på besök och visade upp sitt nya fynd. Säljaren hade berättat att han hade hittat plåten vid dykningar vid Enogai Inlet, New Gorgia-Solomonöarna närhan var ute på jorden-runt-segling.
Säljaren kunde se att någon hade ristat dit namnen Solomos och Guadalcanal samt Viti Levu på plåten, viket han visste var namn på platser i Stilla Havet.
Resten av ristningarna tycktes vara lite olika förkortningar av något slag.
Och vad var det för ”hemlig” plåt vi hade framför oss?
Med tanke på namnen och platsen där plåten bärgades gick våra tankar till Stillahavskriget, som är en benämning för den del av andra världskriget som utkämpades i Stilla Havet och delar av Sydostasien och Kina 1941-1945.
Striderna stod mellan de allierade (främst USA, Storbritannien och Australien) och Japan. Min vän tyckte att jag kunde låna ”plåten” ett tag för att se om jag kunde luska ut vad den hade haft för funktion.

Att det var någon form av karta var jag inställd på från allra första början efter att tittat på förstorade bilder på datorn. Mellan texterna har man ristat en linje från den ena texten till den andre o.s.v. Vi vet ju att t.ex. Solomon består av öar (Solomon öarna)
och mycket riktigt finns det en liten ö ristad vid varje text på ”plåten.
Men vad betyder förkortningarna eller vad det nu är? Som AHU och NA I?

platkarta

Efter ett tag bestämde jag mig för att rita av ”plåten” på ett papper och föra in namnen, förkortningar och linjer så noga som möjligt. När jag skulle rita dit ön framför texten AHU kom jag på vad det stod där. Ön är även en bokstav – O och då får man fram ordet OAHU viket är en av Hawaiis öar, den som Honolulu och Pearl Harbor finns på. Ona I visade sig vara en flygplats på ön Vanuatu, Fiji (Ona-I-Liau) vilket jag hittade i en bok om Stilla Havet, ordet Liau fattas på ”plåten” då den har en skada just där! Så det här är min teori om plåtens historia.
Den 7 december 1941 08:00 anfaller Japan den amerikanska marinbasen i Pearl Harbor på Hawaii-ön OAHU. Nere i Fiji på Vanuatu-ön befinner sig delar av den amerikanska Stillahavsflottan och de får order om att börja ta sig hemåt för att hjälpa till i kaoset som uppstått efter Japanernas anfall på Hawaii.
Det är här ”plåtens” resa börjar med ristningen Ona-I-Liau vilket är en flygplats så därför reser nog vår ”plåt” med flyg till Hawaii OAHU; ristning nr 2 på ”plåten”. Om han rest med fartyg hade han nog ristat dit öns namn, Vanuatu.
Någon gång i början av 1942 tar sig vår plåt tillsammans med amerikanska flottan sig från Hawaii till Fiji och till ön Viti Levu; ristning nr 3 på ”plåten”.
Viti Levu var en brittisk koloni som inte ockuperades av Japan under Stilla Havskriget vilket resulterade i en ansamling av militära styrkor och defensiva installationer.
Från Viti Levu seglar man till Solomon öarna (ristning nr 4) Enogai Inlet, New Gerorgia och deltar i Operation Toenails mellan den 5-11 Juli 1942. Det är här vår plåt hittas av dykaren och det måste vara här ”plåten mötte sitt öde.

Så ristning nr 5, Guadalcanal, tycks ha blivit dit ristad lite i ”förtid” då det slaget påbörjades den 7 augusti 1942 och kallades för Operation Watchtower och avslutades 9 februari 1943, så gå aldrig händelserna i förväg.

amerikansk-snuskburk

plåtburk
Vi kanske skall ge den ett ansikte också? ”Plåten” är en del av den amerikanska varianten av vår så kallade Snuskburk, Army and Marine corps mess kit tillverkad mellan 1914 och 1918.
Måhända att vår ”plåt” även har färdats i både Frankrike och Tyskland under det första världskriget.


Jordfynd från Stalingrad

Friedrich Wilhelm Ernst Paulus (Von Paulus) ledde den tyska 6:e armén under slaget om Stalingrad och valde mot Hitlers uttryckliga ord att kapitulera den 2 februari 1943 till den Röda Armén. Han var den förste tyske officeraren som kapitulerade och tillsammans med ca 90 000 tyska soldater togs han till fånga av den Ryska Armén. Slaget om Stalingrad utkämpades under Andra världskriget mellan den tyska och den sovjetiska armén vid staden Stalingrad (idag Volgograd).
Kriget pågick mellan 21 augusti 1942 till 2 februari 1943 och är ett av andra världskrigets blodigaste slag med nära två miljoner stupade.
Tyskarna förlorade uppskattningsvis 750 000 man, saknade eller döda.

 


 

Finska vapenlådor Finska vapenlådor från norra Finland, som användes under finska vinterkriget för att transportera vapen till olika truppslag och platser.

Finska vapenlådor från norra Finland, som användes under finska vinterkriget för att transportera vapen till olika truppslag och platser. Lådorna finns just nu hos ordförande, men kommer att säljas vidare till Paint.Ball i Odensala. En låda behålls av föreningen. Är du intresserad av en låda kontakta ordföranden.