Kamouflage

Kamouflage av tysk pansarplåt

Vi prövar att gömma/kamouflera en tysk pansarplåt från Första Världskriget!  Plåtar som denna användes av de tyska prickskyttarna för att inte fienden skulle se eller kunna träffa dem med sina gevär! Dessa plåtar/skydd användes även under Andra Världskriget! En sådan här sak väger ca. 25–30 kilo (ska väga den vid nåt tillfälle)  och är 35 cm hög, 62 cm bred och har ett djup på ca. 37 cm med utfällda sidoplåtar! Konstruktionen är försedd med bärhandtag på baksidan och hålet som man förut satt sitt vapen igenom mäter 14×5 cm och är försedd med en lucka så att det går att stänga till om så skulle behövas!

Nu gömmer vi den!  Vi börjar med att placera ut vårt objekt på ett lämpligt ställe, därefter lägger vi över en bit hönsnät för att kunna lägga på löv eller dylikt på plåten för att få till ett yttre kamouflage. Resultatet är ganska bra med tanke på den korta tid som det tog att gömma objektet. Vi pratar om en knapp minut! Nu är det bara att lägga sig till rätta bakom skyddet och vänta på att fienden går i fällan!

Kamouflage av tyska minor

Vi prövar att ”gömma två tyska M43 replikor! Dessa minor kallades för Stock, Betong och Infanteriminor!  Själva minan var gjuten i betong, som man blandade med diverse skrot eller järnfragment! Minan fästes på en pinne och sattes fast i marken, i ett träd eller grävdes helt enkelt ner i marken! Minan kunde utlösas genom tryck (man trampar på den) eller genom en snubbeltråd m.m.  Färgerna anpassades efter terrängen och eventuell årstid! De vi prövar är målade i sandfärg. typ den som Afrika Korps använde samt den fältgråa som ofta användes av det tyska  infanteriet!


Välj rätt camouflage
Camo i all ära men det viktigaste är ändå att man har rätt camouflage till den omgivning som man inte vill synas i när man utför sitt arbete/uppdrag! Att vandra runt i Harlem, New York, USA i vita svenska  vinteröverdragskläder är ju lite iögonfallande och knappast ett effektivt camouflage.
Som på denna bild, alla lär se den tyska Flecktarn-jackan ganska tydligt mot denna bakgrund, eller hur? Men ordföranden till vänster blir nästan osynlig iförd i den billiga Biltema-Trassel camouflaget!


AR-15 DESERT CAMOUFLAGE

Istället för att måla ägg under påsken prövade jag (ORDF.) att lackera en AR-15 Air Soft i ökenkamouflage!

Om du också vill pröva:
Börja med en ljus grundfärg och lackera hela vapnet så att det täcker den gamla färgen ordentligt. Medan färgen torkar leta efter diverse kvistar som kan fungera som täckmallar för att få ett mönster på ytan som ska lackas!

Lägg upp kvistarna (eller vad du nu väljer att använda) på vapnet så att det täcker ordentligt och lackera med en annan mörkare kulör än grundfärgen.
Och fortsätt så genom att flytta mallarna och lacka med olika kulörer!

Så här blev det slutgiltiga resultatet!!
Från en plastig svart Air Soft till en Desert AR-15.


Engelsk avskärmad lampa till mc/cykel från 1940-talet

Lika länge som det har funnits liv på jorden har kamouflaget använts av såväl djur som människor i en eller annan form! Kamouflaget blev vanligt i samband med första världskriget. Tekniken och nyttan var delvis utprovad men fick först då sitt stora genombrott. Kamouflage-målning av flygplan med typ ”mönster” har dock avtagit väsentligt sedan radarn infördes, då man tydligt kan se flygplanen på en radarskärm. Man använder sig idag mera av enfärgade flygplan med signalavstötande färg (t.ex. JAS Gripen som lackas i en stål-grå liknande färg). Här har även den så kallade smygtekniken övertagit kamouflagets grundläggande uppgift! Många flygvapen målar dock sina plan i kamouflagemönster då planen blir betydligt lättare att gömma då de står uppställda på marken/flottiljen. En annan form av kamouflage är t.ex. avskärmade belysningar till motorfordon som mc och bilar.


Stalingrad

Tysk hjälm från Stalingrad med vinterkamouflage

Hjälmen har tillhört någon tysk soldat från Von Paulus 6:e armé och är ett jordfynd från Stalingrad. Vinterkamouflaget är dock inte original utan ditmålat i efterhand!


Biltemas ”trassel”-kamouflage

Med lite fantasi och ”rätt” omgivning kan man komma långt om man vill vara ”osynlig”.
För en liten slant kan man få en hyfsat bra kamouflagedräkt från Biltema, dyrast är inte alltid bäst!


Osynlig?

Tanken med kamouflage är ju att man skall bli så lik sin omgivning som möjligt! Som här med lite vatten färg och HD filt